Tisztelettel kérjük minden kedves ügyfelünket, amennyiben igénybe szeretné venni szolgáltatásainkat, orrot és szájat eltakaró SZÁJMASZKBAN jelenjen meg.

ultrahang

Az ultrahang (UH) vizsgálat fájdalommentes, ionizáló sugármentes, káros hatással nem járó, megbízható vizsgálat. A képalkotó módszerek között ez a legáltalánosabban alkalmazott, elsődleges diagnosztikai módszer...

Az ultrahangról általában elmondható, hogy a szervezet számára nem káros, a beteg számára nem fájdalmas, megterhelést nem jelent. Bármikor ismételhető! Kiválóan alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Panasz esetén, vagy akár szűrő jelleggel panaszmentesen érdemes a kivizsgálást áttekintő hasi és kismedencei ultrahanggal kezdeni. A hasüregben a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát vizsgálják. A hasüregben futó nagyobb erekről, valamint a környezetükben lévő nyirokcsomókról is vélemény alkotható. Megállapítható a szervek nagysága, szerkezete, esetleges körülírt, vagy diffúz elváltozásai, gyulladásos megbetegedései, esetleges ciszták, kövek, daganatok jelenléte. Megítélhetők a hasi erek rendellenességei, esetleges érszűkületes elváltozásai.
A megfelelő előkészítés növeli a hasi UH eredményességét. A vizsgálat előtt tanácsos legalább 3 órán át nem enni. (Kávét sem szabad fogyasztani!). A rendszeresen szedett gyógyszereket egy korty vízzel be lehet venni. A kismedencei UH vizsgálat esetén, a húgyhólyag és a környezetében lévő szervek vizsgálatára fontos, ha a hólyag vizelettel jól telt. Ezért vizsgálat előtt néhány órával, bő szénsavmentes folyadékfogyasztás javasolt.

Nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata

A vizsgálat során pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, esetleg ciszták, daganatok keresése zajlik. A nyaki ultrahang vizsgálatnál ábrázolódik a pajzsmirigy (gyulladásos, göbös betegségek), a nyálmirigyek (nyálkövesség, daganatok, gyulladások), nyaki nyirokcsomók (gyulladásos-reaktív nyirokcsomók, daganatos illetve áttéti nyirokcsomók).

Emlő ultrahang vizsgálat

Az emlő ultrahangos vizsgálata során felismerhetők az emlő mirigyállományának bizonyos rendellenességei, jó- vagy rosszindulatú daganatos elváltozások, ciszták, gyulladások, hónalji kóros nyirokcsomók. Emlő plasztikai műtétek előtt mindenképpen javasolt az ultrahang vizsgálat az esetleges kóros elváltozások felismerésére. Implantátum behelyezése után évente célszerű a vizsgálatot elvégezni.
Az ultrahangos emlőszűrés 35 éves kor alatt az első választandó vizsgálati módszer, elvégzése a legoptimálisabb a menstruáció utáni első héten. A korrekt diagnózis érdekében 35 éves kor felett a mammográfia is szükséges lehet, 45 és 65 év között pedig a mammográfiás szűrőprogramban való részvétel az elsődleges.

Nyaki erek color Doppler ultrahang vizsgálata

A nyaki erek ultrahang vizsgálata a magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegek szűrővizsgálata során feltétlenül elvégzendő. A nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó nagyerek vizsgálata lehetséges, így az érelmeszesedés már korai stádiumában diagnosztizálható.

Végtagi artériák és vénák color Doppler ultrahang vizsgálata

Az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis diagnosztizálása fontos vizsgálat. Mind a két folyamat érszűkületet okoz, súlyos esetben a keresztmetszet elzáródásával, az áramlás leállásával. Az artériás szakaszon a Doppler vizsgálat a meszesedések kiterjedését és a szűkületek mértékét, esetleges embólia jelenlétét mutatja ki. A vénás szakaszon felismerhető a trombózis jelenléte, visszértágulatok, vénás billentyűelégtelenségek, valamint a visszerek felületes gyulladásos folyamatai.

Dr. Harmat Zoltán

Klinikai főorvos, radiológus szakorvos, intervenciós radiológus