• Onyx Orvoscsoport - Pécs, Szigeti út 41.
  • +36 72 270 052
  • +36 30 598 3848
  • onyxpecs@gmail.com

Kardiológia

Magasan képzett csapattal, több mint tíz éves szakmai tapasztalattal és világszerte elfogadott gyártók csúcsminőségű orvosi műszereivel várjuk kedves betegeinket.

Kardiológiára bejelentkezni a 20/244-2936-os telefonszámon lehet.

A koszorúér betegség előfordulása ma is nő, 2020-ra az egész világon vezető halálokká válhat az iszkémiás szívbetegség. Jelenleg az összhalálozás több mint 50%-ának hátterében a keringési betegségek állnak. A két nem között jelentős különbségek mutatkoznak az egyes korosztályok veszélyeztetettségét tekintve is, férfiaknál az 50 és 54 év közötti korosztálynál észlelhető jelentős rizikó növekedés.

A komplex kardiológiai diagnosztikai eljárások (nyugalmi EKG, szívultrahang, terheléses EKG) mellett több ABPM készülék (24 órás vérnyomás mérés) és EKG-Holter készülék (24 órás EKG monitorozás) áll rendelkezésünkre, valamint lehetőség nyílik egyéb szűrővizsgálatok elvégzésére is. Az Arteriográf korunk népbetegségének, az érelmeszesedésnek a mértékét jelzi mindössze néhány perc alatt. Ujjbegyből vett vércseppből gyorstesztek elvégzésére van lehetőségünk, mellyel követni tudjuk a véralvadás-gátló kezelésben részesülő betegeinknél a terápia hatékonyságát, ellenőrizhetővé válik a vércukor, illetve vérzsírszint is. 

 

VIZSGÁLATOK:

12 elvezetéses nyugalmi EKG:

A szív elektromos tevékenységének vizsgálata nyugalmi helyzetben rögzített 12 elvezetéses EKG-val a legalapvetőbb vizsgálati módszer a kardiológiai diagnosztikában. Mellkasi panaszok, nehézlégzés, ájulás, rosszullét, heves vagy rendetlen szívverés érzés esetén EKG készítése nélkülözhetetlen. A regisztrátumon láthatóak a korábban lezajlott szívinfarktus jelei is, felismerhetők a korai ütések, pitvari és kamrai ritmuszavarok, ingerképzési-és vezetési zavarok, továbbá ellenőrizhető a már megkezdett terápia hatékonysága.

 

Terheléses EKG vizsgálat:

A terheléses EKG vizsgálat fizikai aktivitás közben vizsgálja a szívműködésben bekövetkező esetleges rendellenességeket, ritmuszavarokat, a terhelés hatására létrejövő vérnyomás-választ és szívfrekvencia választ, valamint információt nyújt a terhelhetőség fokát illetően. Elvégzése javasolt tisztázatlan eredetű mellkasi fájdalom okának kivizsgálása, szívritmuszavarok felderítése, magasvérnyomás-betegségben az alkalmazott gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, igazolt koszorúér-betegekben szívkatéterezés során fémháló-beültetés vagy koszorúér-műtét után a beavatkozás sikerességének felmérésére céljából. Folyamatos EKG-regisztráció, vérnyomás és pulzus-monitorozás mellett cél az életkornak megfelelő maximális szívfrekvencia (220-életkor) elérése, ezen a terhelési szinten ugyanis biztonsággal meg tudjuk mondani, hogy van-e a koszorúserekben jelentős szűkület.

 

ABPM vizsgálat:

24 órás vérnyomás-monitorozás segítségével kizárható a fehérköpeny-hypertonia, igazolható az éjszakai órákban jelentkező vérnyomás-emelkedés, rögzíthető a vérnyomás-kiugrások ideje. Ismert hypertoniás betegnél felmérhető a kezelés hatékonysága.

Arteriográf:

Az arteriografos vizsgálat gyors és fájdalommentes módszer az artériák állapotának megítélésére, az érelmeszesedés legkorábbi stádiumának felismerésére. A vizsgálat során a felkarra rögzített mandzsettához csatlakozó készülékkel mérjük a pulzushullám terjedési sebességét. A vizsgálat mindössze néhány percig tart, elvégzéséhez teljes nyugalom, csendes környezet szükséges.

A vizsgálatot megelőzően 3 órán belül nem tanácsos a bőséges étkezés, kávé, alkohol fogyasztása, vagy dohányzás, ajánlott viszont a bőséges folyadékfogyasztás.

A vizsgálattal megítélhető többek között a kisartériák ellenállása, a főütőér (aorta) rugalmassága, illetve merevsége és a centrális vérnyomás. A nitrogén-monoxid termelődés csökkenésével fokozódik az értónus és nő a teljes perifériás vascularis ellenállás. Ezt az Augmentációs index (AIx) jelzi, mely elsősorban a kisartériákról ad információt. A merevebb érfalról gyorsabban verődik vissza a pulzushullám, az aorta pulzushullám terjedési sebessége az aortafal rugalmasságának jellemzője. A magasabb pulzushullám terjedési sebesség (PWV) merevebb érfalra utal, mely az érelmeszesedés következménye. 12 m/s feletti érték egyértelműen kóros. A centrális nyomás emelkedésével nő a stroke és a szívinfarktus rizikója.

Az erek merevségére és a centrális vérnyomás emelkedésére a vizsgálat már akkor felhívja a figyelmet, amikor a perifériás (felkaron mért) vérnyomás még normál tartományban van. Ez lehetőséget ad arra, hogy már igen korán, kezdeti stádiumban felismerjük az érelmeszesedést, és életmódváltással (rendszeres testmozgás, diéta, dohányzás elhagyása, stb.) vagy korai gyógyszeres kezeléssel lassítani tudjuk a folyamat előrehaladását. Kontroll mérésekkel ellenőrizhető a kezelés vagy életmódváltás hatásossága.

 

EKG-Holter:

A Holter EKG egy olyan készülék, mely 24 órán keresztül folyamatosan monitorozza a szív elektromos tevékenységét. 5 darab mellkasra rögzített elektróda gyűjti az adatokat, és számítógépes program segítségével elemezhetők a ritmuszavarok és ingervezetési rendellenességek. A vizsgálat ideje alatt a beteg naplót vezet a panaszairól, így vissza tudjuk keresni az ezekben az időpontokban esetleg megjelenő EKG-eltéréseket.

Echocardiographia:

A szívultrahang vizsgálat noninvazív, az emberi szervezet számára teljesen ártalmatlan és éppen ezért korlátlan számban ismételhető vizsgálómódszer, melynek segítségével működés közben kaphatunk teljes képet a szív és nagyerek állapotáról. Vizsgálható a szív anatómiai felépítése, mérhetők a szívüregek méretei, a szív falainak vastagsága, megítélhetők a bal kamra esetleges falmozgászavarai, melyekből az adott falrészletet ellátó koszorúér szűkületére következtethetünk, valamint kimutathatók a korábban lezajlott szívinfarktus következményei, szövődményei, pl. nem mozgó falrészlet (heg), a bal kamra csúcsának tágulata (szívaneurizma), melyben vérrög (thrombus) képződhet. Információt kapunk a magasvérnyomás betegség vagy cukorbetegség következtében kialakuló eltérésekről is. Vizsgálhatjuk a szívbillentyűk szerkezetét, a szívbillentyűk funkciójának vizsgálatakor értékelhetjük az esetleges szűkületek (stenosisok) súlyosságát vagy a regurgiatio fokát, és ezen eltérések haemodinamikai következményeit.

Felismerhetők a szívben kialakuló vérrögök (thrombusok), melyek az agyi embolisatio, agyi infarctus veszélyét rejtik és diagnosztizálhatók a szív tumoros betegségei, pl.pitvari myxoma is.

Az echocardiographia a szív gyulladásos folyamatai (szívizom gyulladás, szívbelhártya gyulladás, szívburok gyulladás) esetén is nélkülözhetetlen vizsgálómódszer. Szívburok gyulladás (pericarditis) esetén folyadék jelenik meg a szívburokban, melynek mennyiségének mérhető. Szívbelhártya gyulladásban (endocarditis) a szívbillentyűkön láthatók felrakódások, vegetációk. (Ezek pontos megítélésére nyelőcsövön keresztül végzett, transoesophagealis echocardiographiával van mód). Műbillentyűvel élő betegeink gondozása során rendszeres szívultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a műbillentyűk funkcióját, valamint kiszűrhetők a műbillentyűkre rakódó thrombusok vagy vegetációk (ezen eltérések pontosabb megítélése nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahanggal lehetséges).

Dr. Ajtay Zénó Ph.D

Kilinkai főorvos