Dr. Garamszegi Mária​

belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos​

“Valamennyi munkahelyemen nagy számban gondoztam és gondozok ma is ilyen betegségekben szenvedő pácienseket, akiket tapasztalataim és az egyre gyarapodó tudományos eredmények alapján igyekeztem mindig a legmagasabb színvonalon ellátni. “

Személyes profil

Szabadidőmben sokat foglalkozom 3 éves kislány unokámmal, szeretek kirándulni a természetbe, utazni bel- és külföldön, színházba és moziba járni, szépirodalmat olvasni, klasszikus zenét hallgatni.

Főbb szakterületek

Az POTE I. sz. Belgyógyászati Klinikán tudományos munkám során elsősorban a gyomor- és nyombélfekélyek keletkezési mechanizmusát vizsgáltam, foglalkoztam a gyomorvédelem lehetőségeivel, majd később a Helicobacter pylori nevű kórokozó kipusztításának módszertanával. Munkámról több hazai és nemzetközi kongresszuson és szakfolyóiratokban közleményekben számoltam be.

A Baranya Megyei Kórház Belgyógyászat-Gasztroenterológiai Osztályán 2000. és 2007. között, majd a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza Gasztroenterológiai Osztályán 2008. és 2011. között nagy gyakorlatot szereztem az epeúti betegek ellátásában, a diagnosztikában és az epeúti betegségek endoszkópos megoldásában egyaránt, amely egyik fő érdeklődési területemmé vált.

Egész pályafutásom alatt nagy figyelmet szenteltem a gyulladásos bélbetegségeknek. Valamennyi munkahelyemen nagy számban gondoztam és gondozok ma is ilyen betegségekben szenvedő pácienseket, akiket tapasztalataim és az egyre gyarapodó tudományos eredmények alapján igyekeztem mindig a legmagasabb színvonalon ellátni.

2011-ben a Magyar Orvosi Hetilap összefoglaló közlemény írására kért fel ebben a témában. Mindezek mellett az utóbbi években fordult a figyelmem a pszichoszomatikus állapotok felé, amelyek gyógyszeres kezeléssel nehezen befolyásolhatók, de pszichoterápiás módszerekkel jelentős tüneti javulás érhető el.

Szakmai profil

 • Orvosi diplomát 1978-ban a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szereztem „summa cum laude” minősítéssel (diploma száma: 48/1978).
 • 1978-1980. között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszertani Intézetében dolgoztam tudományos ösztöndíjas gyakornokként.
 • 1980-tól 1997-ig a Pécsi Orvostudományi Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika munkatársa voltam klinikai gyakornok (1980-1987), klinikai tanársegéd (1987-1992), egyetemi adjunktus (1992-1997) beosztásokban,
 • 1986-ban belgyógyászatból, 1990-ben gasztroenterológiából szereztem szakvizsgákat.
 • 1998-ban munkahelyet váltottam, 1 évig a Siklósi Kórház KHT megbízott orvos-igazgatója, ügyvezető igazgatója voltam, egyidejűleg belgyógyászati járóbeteg szakellátást végeztem Pécsen, a MÁV Rendelőintézetben,
 • 1998. és 2000. között a Tolna megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza Gasztroenterológiai Osztályának gasztroenterológus konzultánsa voltam.
 • 2000. és 2008. között munkahelyem a Baranya Megyei Kórház Belgyógyászat-Gasztroenterológiai Osztálya volt, ahol főorvosi beosztásban dolgoztam az Endoszkópos Laboratórium vezetőjeként.
 • 1998. és 2001. között a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán folytattam tanulmányokat, ahol 2001-ben egészségügyi szakközgazdász második diplomát szereztem.
 • 2003. és 2006. között pszichoterápiás képzettségre tettem szert a SOTE Pszichiátriai Klinikán (magatartásterapeuta módszerspecifikus szakpszichoterapeuta képzés, tanusítvány: 2006).
 • 2008. márciusában a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza Gasztroenterológiai Osztályának osztályvezető főorvosává neveztek ki, ahol 2011. júniusáig dolgoztam.
 • Jelenleg a NEURÉKA Eü. Szolgáltató Kft. közreműködő orvosaként gasztroenterológiai magánpraxist folytatok.
 • Pályám során minden évben részt vettem rangos hazai és nemzetközi kongresszusokon, posztgraduális kurzusokon, számos hazai rendezvény felkért előadója voltam.
 • 17 évig oktattam magyar és angol nyelven orvostanhallgatókat, továbbá mentoráltam szakorvosjelölteket.
 • Rövidebb külföldi tanulmányutakon vettem részt 1989-ben az Orvosi Akadémián Erfurtban (Németország) és 1996-ban a Eberhard Karls Universität Sebészeti Endoszkópiáján Tübingenben (Németország).

Szakmai tagságok

Vezetőségi tagja vagyok a Magyar Gasztroenterológiai Társaságnak, továbbá tagja vagyok a Magyar Viselkedés – és Kognitív Terápiás Egyesületnek (VIKOTE), és a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaságnak.

Kutatási területek

 • Tudományos érdeklődésem középpontjában a revaszkularuzációs eljárásokat követő (PCI; CABG) kognitív funkcióváltozások, valamint az endothel dysfunctio áll
 • A szívműtéteket követően kialakuló agykárosodás vizsgálata több előadásnak és közleménynek adta témáját.
 • Ezen kívül a non-invazív kardiológiai vizsgálómódszerek, elsősorban az echocardiographia és billentyűbetegségek képezik főbb kutatási területemet.
 • Transthoracalis echocardiographiából II. szintű és transoesophagiális echocardiographiából III. szintű licensszel rendelkezem.