ultrahang

Az ultrahang (UH) vizsgálat fájdalommentes, ionizáló sugármentes, káros hatással nem járó, megbízható vizsgálat. A képalkotó módszerek között ez a legáltalánosabban alkalmazott, elsődleges diagnosztikai módszer...

Az ultrahangról általában elmondható, hogy a szervezet számára nem káros, a beteg számára nem fájdalmas, megterhelést nem jelent. Bármikor ismételhető! Kiválóan alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Panasz esetén, vagy akár szűrő jelleggel panaszmentesen érdemes a kivizsgálást áttekintő hasi és kismedencei ultrahanggal kezdeni. A hasüregben a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát vizsgálják. A hasüregben futó nagyobb erekről, valamint a környezetükben lévő nyirokcsomókról is vélemény alkotható. Megállapítható a szervek nagysága, szerkezete, esetleges körülírt, vagy diffúz elváltozásai, gyulladásos megbetegedései, esetleges ciszták, kövek, daganatok jelenléte. Megítélhetők a hasi erek rendellenességei, esetleges érszűkületes elváltozásai.
A megfelelő előkészítés növeli a hasi UH eredményességét. A vizsgálat előtt tanácsos legalább 3 órán át nem enni. (Kávét sem szabad fogyasztani!). A rendszeresen szedett gyógyszereket egy korty vízzel be lehet venni. A kismedencei UH vizsgálat esetén, a húgyhólyag és a környezetében lévő szervek vizsgálatára fontos, ha a hólyag vizelettel jól telt. Ezért vizsgálat előtt néhány órával, bő szénsavmentes folyadékfogyasztás javasolt.

Nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata

A vizsgálat során pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, esetleg ciszták, daganatok keresése zajlik. A nyaki ultrahang vizsgálatnál ábrázolódik a pajzsmirigy (gyulladásos, göbös betegségek), a nyálmirigyek (nyálkövesség, daganatok, gyulladások), nyaki nyirokcsomók (gyulladásos-reaktív nyirokcsomók, daganatos illetve áttéti nyirokcsomók).

Emlő ultrahang vizsgálat

Az emlő ultrahangos vizsgálata során felismerhetők az emlő mirigyállományának bizonyos rendellenességei, jó- vagy rosszindulatú daganatos elváltozások, ciszták, gyulladások, hónalji kóros nyirokcsomók. Emlő plasztikai műtétek előtt mindenképpen javasolt az ultrahang vizsgálat az esetleges kóros elváltozások felismerésére. Implantátum behelyezése után évente célszerű a vizsgálatot elvégezni.
Az ultrahangos emlőszűrés 35 éves kor alatt az első választandó vizsgálati módszer, elvégzése a legoptimálisabb a menstruáció utáni első héten. A korrekt diagnózis érdekében 35 éves kor felett a mammográfia is szükséges lehet, 45 és 65 év között pedig a mammográfiás szűrőprogramban való részvétel az elsődleges.

Nyaki erek color Doppler ultrahang vizsgálata

A nyaki erek ultrahang vizsgálata a magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegek szűrővizsgálata során feltétlenül elvégzendő. A nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó nagyerek vizsgálata lehetséges, így az érelmeszesedés már korai stádiumában diagnosztizálható.

Végtagi artériák és vénák color Doppler ultrahang vizsgálata

Az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis diagnosztizálása fontos vizsgálat. Mind a két folyamat érszűkületet okoz, súlyos esetben a keresztmetszet elzáródásával, az áramlás leállásával. Az artériás szakaszon a Doppler vizsgálat a meszesedések kiterjedését és a szűkületek mértékét, esetleges embólia jelenlétét mutatja ki. A vénás szakaszon felismerhető a trombózis jelenléte, visszértágulatok, vénás billentyűelégtelenségek, valamint a visszerek felületes gyulladásos folyamatai.

Dr. Harmat Zoltán

Klinikai főorvos, radiológus szakorvos, intervenciós radiológus