Enzimes béldaganatszűrés

Az enzimes béldaganatszűrés új eszköz a vastag- és végbélrák elleni küzdelemben, mely megbízható, fájdalommentes, orvosszakmailag elismert, egyszerű és bármikor elvégezhető szűrési módszer.

A vastagbéldaganat az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. Hazánkban, Magyarországon évente hozzávetőlegesen 9.000-en betegednek meg vastagbélrákban. A halálesetek száma eléri az 5.000 főt. Minden második órában meghal valaki béldaganat következtében csupán azért, mert a betegséget nem ismerik fel időben! A betegség kialakulása nagyon jól követhető, kezdeti stádiumban szűréssel felismerhető, és jól kezelhető. Sajnos ez a betegség egészen hosszú ideig tünetmentes, így ha már a tünetek jelentkezésekor fordul a páciens az orvoshoz, nagy valószínűséggel előrehaladott stádiumban állapítják meg a betegséget.


Az enzimes béldaganatszűrés otthoni elvégéze:


Önnek mindössze annyi teendője van a használati útmutató elolvasását követően, hogy a megvásárolt tesztdobozban lévő mintavételi csomag segítségével mintát vesz a székletből, amelyet a mellékelt, bérmentesített borítékban elküld a laboratórium részére. Nincs szükség diétára, hashajtásra, megterhelő felkészülésre, mint a vastagbéltükrözés esetében, és orvosát sem kell emiatt felkeresnie. Pozitív (kórós) leleteredmény esetében viszont – a leleteket a vizsgálat után postázzuk a pácienseknek - szükség van vastagbéltükrözésre, melyet kifejezetten ajánlunk is ebben az esetekben (jóindulatú vagy rosszindulatú béldaganat gyanúja miatt).

 

A csomagban megcímzett boríték van, amiben a mintát postázni kell. A teszt lényege egy immunkromatográfiás eljárás, amely vizuálisan egyszerűen, gyorsan értékelhető. Egy gombostűfejnyi székletmintából mutatja ki az M2-PK enzimet. Időigénye összesen 15 perc. In vitro diagnosztikumról van szó, amelyet csak egészségügyi személyzet végezhet el megfelelő körülmények között. A tesztet vastagbélrákszűrésre fejlesztették ki, de pozitív esetben gondolni kell polipokra, krónikus gyulladásos bélbetegségre, vagy az emésztőrendszer más betegségeire is. A teszt eredménye független bármiféle étrendtől, így nem szükséges a mintavétel előtt speciális diéta folytatása. A székletben lévő vér nem befolyásolja az eredményt, hiszen csak az M2-PK enzimet mérjük.


Kinek ajánlott az enzimes béldaganatszűrés?


A béldaganat mindenkit egyaránt veszélyeztet. Olyan betegségről van szó, amely nagyon lassan alakul ki, és tünetei csak nagyon előrehaladott állapotban jelentkeznek. Intő jelek, ha Ön

 

- vért fedez fel a székletében

- hasi puffadásra panaszkodik

- székrekedést tapasztal, amely hasmenéssel váltakozik

- ceruzavékony a széklete

- erős székelési ingere van, melyet nem követ megfelelő székürítés

- gyakran van görcsszerű hasi fájdalma

- gyakran van hányingere, teltségérzete és étvágytalansága

- az utóbbi időben mindig fáradékony, levert, feltűnően csökken teljesítőképessége

- nem szándékos fogyás 

- sápadt, vérszegénynek tűnik

 

különösen ajánlott a teszt elvégzése, ha Ön

- elmúlt 45 éves

- bármely közeli hozzátartozója béldaganatban szenved

- korábban polypot találtak Önnél

- krónikus bélgyulladásban szenved

szakorvosunk