Prof. Dr. Pár Alajos

Professzor emeritus, belgyógyász, gasztroenterológus

Jelenlegi kórházi állás:

PTE Klinikai Központ I. Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai szakrendelés

Főbb szakterületek:

Belgyógyászati kórképek diagnosztikája és kezelése, különös tekintettel a toxikus (alkoholos), vírus-, autoimmun- és anyagcsere-eredetű májbetegségekre, azok májvédő, antiviralis és immunszuppressziv terápiájának irányítására. Nagy jelentőségű ezeknek a betegségeknek korai felismerése, szűrése, kezelése, mindez a következményes májcirrhosis és májrák megelőzését szolgálja. Az említett belgyógyászati kórképekben szenvedő betegek gondozását, rendszeres követését négy évtizeddel ezelőtt elsőként kezdtem a régióban, és ezt azóta folytatom gasztroenterológiai-hepatológiai szakambulancia keretén belül.

Szakmai tagságok:

Tagja vagyok a Magyar Belgyógyász Társaságnak, Magyar Gasztroenterológiai Társaságnak, Magyar Immunológiai Társaságnak, Magyar Infektológiai Társaságnak, az International Association for the Study of the Liver (IASL), az European Association for the Study of the Liver (EASL) Májkutatási Társaságoknak, elnöke a Pécsi Akadémiai Bizottság Immunológiai, Gasztroenterológia és Transzplantációs Munkabizottságának.

Diploma szerzés ideje:

1962. Január 01.

Szakmai profil:

Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1962-ben szereztem meg az általános orvosi diplomát. 1967-ben szakvizsgáztam belbetegségekből, 1980-ban a gasztroenterológia, 1993-ban a klinikai immunológiai és allergológia szakorvosa lettem. A krónikus májbetegségek immunológiájával kapcsolatos kandidátusi értekezésemet 1979-ben védtem meg, 1995-ben habilitáltam, 2002-ben az MTA doktora címet nyertem el. Munkahelyem 1962-től a PTE I. Belgyógyászati Klinika, ahol 1967-től osztályvezető tanársegéd, adjunktus, majd egyetemi docens és 1995-től egyetemi tanár beosztásban dolgoztam. 2008-tól mint professzor emeritus folytatom a gyógyító, oktató és kutató munkámat. Évekig vezettem a klinika hepatológiai osztályát, májbetegségek kezelésére használatos új gyógyszerek klinikai vizsgálatában vettem részt. A magyar és angol nyelvű medikusoktatás mellett orvostovábbképzést szolgáló tanfolyamokat, konferenciákat rendeztem. A kutatómunkában a májgyulladások keletkezési mechanizmusainak tanulmányozását, az immunológiai, virológiai és genetikai vizsgálatokat egyetemi és belföldi laboratóriumokkal való együttműködésben folytattam, eredményeinkről számos nemzetközi kongresszuson (Bécs, London, Prága, Berlin, Basel, Amszterdam, Sydney, Koppenhága, Los Angeles, Buenos Aires, Madrid) és több mint kétszáz tudományos publikációban számoltunk be. Külföldi tanulmányúton 1980-ban a bécsi II. Belgyógyászati Klinikán és 1991-ben a manzi belklinikán voltam.

Személyes profil

Szabadidő tevékenység: utazás, kirándulás, színház, hangverseny.

További orvosok

 • Dr. Domán István Ph.D.

  Osztályvezető főorvos

  profil
 • Dr. Lukács Miklós FEBG

  Gasztroenterológus-belgyógyász

  profil
 • Dr. Harmat Zoltán

  Klinikai főorvos, radiológus szakorvos, intervenciós radiológus

  profil
 • Dr. Nemes Orsolya

  Endokrinológus

  profil
 • Dr. Ajtay Zénó Ph.D.

  Klinikai főorvos

  profil
 • Dr. Kádár Zsolt

  Plasztikai sebész

  profil
 • Dr. Ifi Zsolt

  Szülész-nőgyógyász, endokrinológus, diabetológus

  profil